Het belang van gronden


The deeper the roots, the greater the fruits


Gronden, ook wel aarden, is iets wat ik in de afgelopen jaren heel bewust heb leren doen. Met een zenuwstelsel wat op standje gaspedaal stond, was het een onbewuste struggle om in mijn lichaam te landen. Ik werd me er pas bewust van door yoga... En eerlijk gezegd ben ik pas in het afgelopen jaar pas echt gaan voelen wat gronden is. Ik heb geleerd dat er een veel fijnere manier is van creëren en werken. Niet vanuit overdrive en spanning, maar vanuit ontspanning en flow. En dat gronden onmisbaar is in dit proces. 


Dus wat is gronden? Het is niets anders dan stevig met beide benen op de grond staan, down to earth zijn. Dus het tegenovergestelde van zweverig zijn, met je hoofd in de wolken lopen. Gronden is heel natuurlijk voor ons, we zijn immers onderdeel van de natuur. Het betekent dat we aanwezig zijn in ons lichaam en weer de verbinding voelen met de aarde. Maar dat het zo natuurlijk is lijken we te zijn vergeten, zittend achter onze laptop en (vooral in de winter) weinig contact met de natuur.


Wat maakt gronden dan toch zo moeilijk? Als het ons niet meer lukt om van het gaspedaal naar de ontspanning te gaan zit je in een vicieuze cirkel waarbij je continu alert bent voor gevaar. ‘Landen in je lichaam’ voelt dan heel onveilig. En in de huidige maatschappij met veel prikkels en veel verantwoordelijkheid staan we meestal op het gaspedaal.


Je zou kunnen zeggen dat er twee ‘manieren’ zijn om te gronden:


1. Fysiek gronden

Letterlijk met je voeten op de aarde staan. De aarde is een enorme natuurlijke batterij van energie, geladen met negatieve (-) elektronen, die je opgebouwde lichaamsspanning (+) bij rechtstreeks contact ogenblikkelijk terug in natuurlijk evenwicht brengt. Wetenschappelijk onderzoeken bevestigen voortdurend het belang van aarden voor je gezondheid. Hier vind je een mooie korte documentaire daarover. Kortom, regelmatig even met je blote voeten op de aarde is de beste manier om te gronden en is super goed voor je.

En eigenlijk is dit gewoon natuurkunde… je kan het zelfs meten. Ons lichaamsvoltage laat zien of we goed geaard zijn. Wanneer je met je voeten op de aarde staat, is je lichaamsvoltage 0,0 (nulspanning). Terwijl als je rondom veel elektrische apparatuur staat, op de tweede verdieping of hoger bent ;) het vaak boven de 1 zit, waarbij het zelfs kan uitschieten naar 8 of daarboven. Voor korte duur geen probleem, maar je lichaam krijgt het zwaar als dit langdurig het geval is.


2. Energetisch gronden


Energetisch gronden is mentaal ontspannen, je aandacht verplaatsen naar je lichaam en in het hier en nu zijn. Je kan het versterken door met volle aandacht bij je voeten te zijn of bijvoorbeeld door te visualiseren dat vanuit je stuit energetische draden of wortels de aarde in groeien. En hoe simpel dit ook is, hoe moeilijk dit kan zijn in het dagelijks leven. We zijn soms een stelletje wandelende hoofden bij elkaar en kunnen compleet het contact met ons lichaam verliezen. Op die momenten zijn we uit verbinding met de aarde en dus niet gegrond.


Voor mij hebben yoga, trauma release sessies, koudwaterzwemmen, plantmedicijnen en ademwerk een heel groot verschil gemaakt. Ik kan voelen dat mijn levensenergie vrijer stroomt en ik veel beter voel wat zich in mijn lichaam afspeelt. Mijn zenuwstelsel is zoveel meer ontspannen. En ik merk het veel sneller op wanneer ik als vlucht weer in mijn hoofd ga zitten. 


In het Thrive programma gaan we actief aan de slag om te gronden en ons zenuwstelsel naar een ontspannen staat te brengen. Ik geef je alle tools die voor mij goed hebben geholpen in dit proces.

Over de schrijver
Freke is de persoon achter Tools to Thrive, waarmee ze mensen de reis van hun hoofd naar hun hart laat maken. Ze houdt zich bezig met bewustzijnsgroei, microdoseren, plantmedicijnen, ons onderbewustzijn, trauma release en ademwerk.
Reactie plaatsen